Over de Sint-Juttemiskerk

Het is vandaag 17 augustus, dus de dag van Sint Juttemis. Een mooie dag om onze eigen Sint-Juttemiskerk in de schijnwerpers te zetten.

Sint-Juttemiskerk: Een Tijdloos Juweel van Tolerantie in Xokum

In het hart van Xokum staat de Sint-Juttemiskerk als een toonbeeld van eeuwenoude geschiedenis en religieuze diversiteit. Dit charmante kerkje, met zijn opvallend lage toren en een rijke erfenis, biedt een spirituele oase voor alle geloven sinds het in 1997 zijn deuren opende voor iedereen.

Een Architectonisch Wonder:

De Sint-Juttemiskerk is een architectonisch wonder dat al eeuwenlang de horizon van Xokum siert. Het meest opvallende kenmerk is zonder twijfel de toren. Een opmerkelijk feit is dat de toren ouder is dan de kerk zelf; deze dateert uit de 13e eeuw en is een overblijfsel van de vroege middeleeuwse architectuur. Zijn bescheiden hoogte en eenvoudige uitstraling zorgen voor een uniek contrast met de luchten boven Xokum, wat de toren des te opmerkelijker maakt.

Een Eeuwenoude Erfenis:

Hoewel de toren een geschiedenis heeft die teruggaat tot de 13e eeuw, wordt vermoed dat de kerk zelf uit de 15e eeuw stamt. De kerk heeft door de eeuwen heen verschillende restauraties ondergaan, maar heeft nog steeds veel van zijn oorspronkelijke charme weten te behouden. De gebrandschilderde ramen, houten bogen en historische fresco’s getuigen van de eeuwen van aanbidding en spiritualiteit die deze muren hebben doordrongen.

Een Huis voor Iedereen:

Een opmerkelijke wending in de geschiedenis van de Sint-Juttemiskerk vond plaats in 1997, toen het zijn deuren opende voor gelovigen van alle religieuze overtuigingen. Oorspronkelijk een katholieke kerk, is het nu een plek waar mensen van verschillende geloofsovertuigingen samenkomen om te bidden, mediteren en reflecteren. Deze verandering weerspiegelt de tolerantie en openheid van de gemeenschap van Xokum, die zichzelf ziet als een welkom thuis voor iedereen, ongeacht hun geloof. Het benadrukt de waarde van het samenbrengen van mensen, ongeacht hun geloofsovertuiging, om te delen in de gemeenschappelijke menselijke behoefte aan spiritualiteit en verbondenheid. Als zodanig is het niet alleen een bezienswaardigheid, maar ook een levendig bewijs van de prachtige diversiteit van Xokum en zijn inwoners.

Een Geestelijke Oase:

De Sint-Juttemiskerk biedt een serene en rustige sfeer, weg van de drukte van het dagelijkse leven. De zachte klanken van het orgel en het gedempte licht dat door de gebrandschilderde ramen stroomt, creƫren een atmosfeer van vrede en bezinning. Het is een plaats waar mensen komen om innerlijke rust te vinden, ongeacht hun religieuze achtergrond.

De Sint-Juttemiskerk in Xokum
De Sint-Juttemiskerk in Xokum
Gebrandschilderde raam met het wapen van Xokum - 01
Een van de gebrandschilderde ramen met het wapen van Xokum
Gebrandschilderde raam met het wapen van Xokum - 02
Nog een voorbeeld van een van de gebrandschilderde ramen met het wapen van Xokum

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.