Over Xokum

Omdat Xokum stelselmatig genegeerd wordt door de Googles en Bings van deze wereld heb ik zelf maar wat in elkaar geknutseld om ons dorp letterlijk op de kaart te zetten.

Het Wapen van Xokum

Geschiedenis

De eerste bewoners van deze streek waren rondtrekkende jager-verzamelaars die rond 5500 voor Christus vanuit Denemarken en het zuiden van Zweden zich hier vestigden. Zij stichtten er een dorp dat ze “sag om” noemden, wat in het Oud Deens zoiets betekende als “rondhangen”. De streek was toen een waterrijk, bebost gebied met veel vis, watervogels, bevers, ree├źn en ander wild en gelukkig hebben we dat tot de dag van vandaag weten te behouden. Zo hebben we de Xokumse Plassen, waar het wemelt van de vis, vogels en waar ik persoonlijk zelfs weer een bever heb gezien.

Het dorp

Veel mensen in het dorp wonen hier al vele generaties lang, maar we hebben gelukkig ook wel wat “import”, zodat we bij de les worden gehouden. We hebben twee kapsalons, een heuse bank (waar zie je dat nog?), voldoende horeca, een bowlingbaan, een museum en zelfs nog een V&D; de enige in Nederland.